Iran takavarikoi yli 45 000 Bitcoin-kaivostyöntekijää valtakunnallisen sähkökatkon seurauksena

Tieteelliset ytimet käsittelevät Bitmainia 17 k: n kaivoslaitteilla

Iranin kryptovaluuttakaivoksen omaksuminen on ollut yksi maan tärkeimmistä poliittisista päätöksistä viime vuosina. Eilen paikallinen uutislähde Tasmin-uutistoimisto ilmoitti, että Iranin viranomaiset ovat takavarikoineet kymmeniä tuhansia laittomia Bitcoin-kaivoslaitteita maassa.

Koneet ovat pääasiassa sovelluskohtaisia integroituja piirejä (ASIC). Koneiden takavarikointi tapahtui valtion hallinnoiman energiantoimittajan Tavanirin tutkimusten jälkeen.

Energiayrityksen johtaja Mohammad Hassan Motavalizadeh selitti, että kaivoslautat olivat kuluttaneet 95 megawattia sähköä tunnissa alennetulla verokannalla.

Sääntely kerää palkintoja

Tukahduttaminen on helpompaa nyt, kun Iranilla on kaivostoimintaa ohjaavat säännöt. Salauslouhintaa koskevassa kansallisessa laissa todetaan, että kaivostyöläisten on paljastettava henkilöllisyytensä ja annettava yksityiskohdat puvustaan teollisuus-, kaivos- ja kauppaministeriölle.

Osa näistä tiedoista sisältää niiden kaivoslaitosten koot, käyttämänsä laitteistot ja paljon muuta. Tällä tavoin hallitus voi estää salakuljetuksen ja tunnistaa laittomat toimet.

Laittomille krypto-kaivostyöläisille voidaan myös määrätä sakko 25 000–5 000 dollaria jokaisesta takavarikoidusta kaivoslaitteistosta. Jokainen, joka on kiinni tukemassa sähköä, maksaa myös 20000 dollarin sakon.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Iranin hallitus ryhtyy toimiin maassa rekisteröimättömiä kaivostyöläisiä vastaan. Elokuussa Financial Tribune ilmoitti, että Tavanir oli värvännyt ilmiantajia sulkemaan 1100 laitonta kaivosyritystä eri puolilla maata.

Vaikka Tavanir vahvisti, että jotkut kaivostyöläisistä olivat kuluttaneet „suurta määrää“ sähköä, heidän raportissaan väitettiin selventävän, että heidän toimintansa ei johtanut merkittävään muutokseen sähkönkulutuksessa. Oli kuitenkin tärkeää varmistaa täytäntöönpano maassa.

Paikallisviranomaiset lisäsivät, että ilmiantajista oli tullut kriittisiä Tavanirin tutkimusten kannalta, koska virasto ei pystynyt yksinkertaisesti havaitsemaan laittomia kaivosyrityksiä analyysin avulla. Al-virastoa millään tavalla auttaneet henkilöt saivat 100 miljoonaa rialia (4890 dollaria) panoksestaan Financial Tribune -ohjelmaa kohti.

Iran käsittelee kaivostoiminnan toista puolta

Vaikka hallituksella näyttää nyt olevan merkittävä pito kaivostilassaan, sen hyväksyminen toimintaan näyttää vaikuttavan Iraniin toisella tavalla – ympäristön pilaantumisen.

Viime viikolla ilmoitettiin, että kryptaanikaivos Iranissa oli rasittanut maata. Yhdessä talven lisääntyneen lämmön kysynnän kanssa tämä oli johtanut maakaasupulaan, joka pakotti voimalaitokset polttamaan „heikkolaatuisia polttoöljyjä“ pysyäkseen maan sähkön kysynnän tasalla.

Kaikki tämä on johtanut siihen, että useissa kaupungeissa on tunkeutunut ”paksuja myrkyllisen savu-kerroksia”. Jotkut voimalaitokset ovat myös nähneet sähkökatkoja ja sulkeneet.

Iranin öljyministeri Bijan Namdar Zanganeh kieltäytyi kieltävän huonolaatuisten öljyjen käyttämisen Iranin voimalaitoksissa.

Suuret uutiskanavat ovat kuitenkin raportoineet myös pahenevasta ilmansaasteongelmasta Teheranissa. IQAir osoittaa, että pääkaupungin ilmanlaatu rekisteröidään „kohtalaiseksi“ ja ilmanlaatuindeksi 65. Bloombergin postista lähtien kaupungin ilmanlaatu oli „huononemassa“ ja indeksipistemäärä oli 171.